Proteklih godina mladi ljudi iz Srbije sve češće se odlučuju da svoje akademsko obrazovanje nastave u Italiji zbog lepote ove zemlje i njene bogate istorije, kao i zbog odličnih nastavnih programa na fakultetima i želje da usavrše jezik. Studenti se obrazuju u skladu sa evropskim programom visokog obrazovanja: školovanje podrazumeva tri godine osnovnih i dve godine specijalizacije ili master akademskih studija. Kada budete pravili izbor, povedite računa o veličini grada u kom se nalazi fakultet, o uslovima života u mestu u kom izaberete fakultet i mogućnostima da vam predavač bude svetski priznati naučnik.

Razlozi da studirate u Italiji:

 • Gomila vrhunskih univerziteta sa impresivnim međunarodnim okruženjem, kao što su: Politecnico Di Milano; European School of Economics; University of Milan; Sapienza University of Rome; University of Macerata; Ca' Foscari University of Venice; Università Cattolica del Sacro Cuore.

 • Italija je destinacija koja je dostupna međunarodnim studentima.

 • Ima toliko mnogo smerova čija se predavanja održavaju na engleskom jeziku da nećete znati šta da odaberete.

 • U svakom italijanskom univerzitetskom gradu, kad budete išli u šetnju oko 9 ili 10 sati uveče, naročito u proleće-leto-jesen, imaćete osećaj da ste u dobrom društvu jer ćete uvek biti okruženi ljudima. U južnom delu zemlje većina prodavnica zatvara se u 20:30, što olakšava život mnogim studentima koji zaboravljaju da kupe namirnice na vreme.

 • U Italiji je moguće skoknuti u autobus ili na voz za svega par evra i zbrisati iz maglovitog Milana ili haotične Bolonje do neke od najlepših plaža na svetu.

 • Dok uživate u statusu međunarodnog studenta u Italiji, zaista bi bilo šteta da ne iskoristite privilegiju života nadomak bezbrojnih lokaliteta Uneskove svetske baštine.

 • Bićete okruženi umetnošću, arhitekturom i modom.

Zahtevi

Za upis na italijanske fakultete potrebna je maturska diploma ili potvrda o pohađanju završnog razreda srednje škole

Troškovi studiranja

Školarine su generalno niže nego u drugim evropskim zemljama. Institucije višeg obrazovanja u Italiji same odlučuju o visini svojih školarina, ali za univerzitete postoji legalni minimum za upis kao i maksimum za studentske doprinose, koji ne mogu da pređu 20% od državne subvencije. Upis na "master universitari" i na ostale specijalizovane stepene može mnogo više da košta. Studenti na doktorskim studijama koji primaju univerzitetske subvencije ne plaćaju školarinu, ali ostali su u obavezi da je plate. Prosečne školarine za više obrazovanje u Italiji kreću se između 850 i 1.000 EUR godišnje, u zavisnosti od univerziteta i studijskog programa. Privatni univerziteti mnogo su skuplji od državnih.

Prosečni troškovi života kreću se od 700 do 1.000 EUR mesečno za smeštaj, hranu, prevoz i zabavu.

Studentske vize

Kada dobijete pozivno pismo sa fakulteta, moći ćete da tražite italijansku studentsku vizu, za čije izdavanje trenutno treba da izdvojite 50 evra, a za koju su vam potrebni:

 • formular

 • jedna fotografija

 • pasoš validan barem 3 meseca duže od isteka vize (viza traje 4 meseca i kada istekne, morate je zameniti boravišnom dozvolom)

 • dokaz da posedujete dovoljno sredstava za život u Italiji (500 evra mesečno, tj. oko 6.000 evra godišnje): na primer, izvod iz bankovnog računa

 • dokaz da imate smeštaj u Italiji (ugovor u zakupu stana ili sobe)

Stipendije

Italijanska vlada preko regionalnih institucija nudi dosta stipendija, a pravo na njih imaju studenti koji su se upisali na državne univerzitete. Veoma je bitno da studenti ispunjavaju ekonomske uslove i da imaju dovoljno položenih ispita. Obratite pažnju na rokove u kojima se možete prijaviti jer pretežno ističu krajem avgusta. Ako vam je ovo prvi put da se upisujete na fakultet u Italiji, zahtev za stipendiju podnesite pre nego što budete upisani, jer ćete tek krajem avgusta dobiti pismo sa fakulteta, a u septembru ćete polagati prijemni.

Prva faza jeste popunjavanje elektronskog formulara, a nakon što dođete u Italiju predajete originalnu dokumentaciju na uvid, koaj mora biti prevedena i overena. Ekonomska situacija će vam biti razmotrena na osnovu ISEE: vaša primanja će biti upoređena sa primanjima onih koji stižu iz drugih zemalja. Ako vas prime na fakultet, dobićete rok u kojem morate da dostavite potvrdu o upisu i uplatnicu o plaćenoj taksi.

Postoje mnogobrojni fondovi i stipendije za koje studenti koji se školuju u Italiji mogu da se prijave. Neke stipendije ne pokrivaju samo školarine nego i troškove života. Stipendije i fondovi često su ograničeni i dele se prema studentskim zaslugama, nakon procene prethodnih ocena studenata.

Dostupni smo za konsultacije putem Skype-a, vibera i whatsapp-a

(381) 60 062 28 91 - Za letnje programe i srednje škole u inostranstvu

(381) 60 062 2892  - Za konsultacije u vezi studija

e-mail: info@integraledu.rs

Posetite nas i na:

 • FB
 • Instagram
 • you-tube

 

© 2021, INTEGRAL GROUP