Studiranje u Americi - Zašto i kako studirati u Americi?
AMERIKA KAO OBRAZOVNA DESTINACIJA

 

Poznate kao zemlja neograničenih mogućnosti, Sjedinjene Države su omiljena obrazovna destinacija za više od milion međunarodnih studenata. Akademski sistem nudi prvoklasnu obuku, međunarodno priznate diplome, slobodu i fleksibilnost u izboru specijalizacije, nastavnog plana i programa. Osim sedam od deset najboljih svetskih univerziteta, u Americi se nalaze i globalne tehnološke kompanije poput Google-a, Apple-a, Amazona, Tesle, akceleratori inovacija i procesa učenja. Sjedinjene Države imaju mnogo toga da ponude svakom sanjaru, preduzetniku, umetniku, putniku, od velikih gradova, muzike i bioskopa, do neverovatne prirode, internacionalne kuhinje i još mnogo toga.

ČINJENICE O SAD!

1. Obrazovanje

Sa jednim od najboljih obrazovnih sistema na svetu, Sjedinjene Države su dom za više od 5.000 društvenih koledža i univerziteta. Obuka u takozvanim društvenim koledžima traje dve godine, a nakon diplomiranja moguć je prelazak u poslednje dve godine osnovnih studija na univerzitet. Među prednostima koledža su pristupačnije naknade, mali razredi, lična pažnja i fleksibilnost pri upisu. Pored toga, sve visokoškolske ustanove u Sjedinjenim Državama nude jedinstvenu priliku da izaberete smer u kasnijoj fazi studija, kao i slobodu kombinovanja predmeta iz različitih oblasti.

 

2. Školarine i finansiranje

Naknade na državnim koledžima počinju od 15.000 dolara. Školarina za akademsku godinu u proseku iznosi 27.000 dolara, a idu i do 56.700 dolara za univerzitetima “Ivy League”. Kandidatima za prestižne master studije u Sjedinjenim Državama savetuje se da predvide između 60.000 i 80.000 dolara. Studenti imaju priliku da se prijave za stipendije zasnovane na izvrsnosti, visokim postignućima, takmičarskom principu, kao i sportske stipendije za izuzetne sportiste.

 

3. Život i smeštaj

Dragocena pogodnost je što je smeštaj u kampusu zagarantovan za međunarodne studente, a često je uključena i hrana. Prosečan iznos za pokrivanje ovih troškova je 11.000 dolara. Pored toga, lični troškovi, prevoz, materijal za učenje itd. zahtevaju 4.000-6.000 dolara, u zavisnosti od lokacije škole.

 

4. Studentska viza

Američka studentska viza je potrebna za svakog primljenog univerzitetskog kandidata. Preporučljivo je da se za nju prijavite najmanje 2 meseca pre početka školske godine. Važno je dostaviti dokument o dostupnosti dovoljnih finansijskih sredstava za pokriće taksi i životnih troškova za prvu godinu.

Uz našu pomoć naši klijenti biraju da studiraju na sledećim univerzitetima u Americi: 

(Pružamo asistencije oko prijava na svakom univerzitetu u Americi i Kanadi)

Arizona State University

Boston University

Brigham Young University

California Institute of Technology

California State University Fullerton

California State University, East Bay

Cape Cod Community College

Carnegie Mellon University

Colby College

College of Mount Saint Vincent, New York

Columbia University

Duke University

Fisher College, Boston

Hawaii Pacific University

Henry Ford College

INTO University of South Florida

INTO US University partnerships

Make School, San Francisco

MIT - Massachusetts Institute of Technology

New York Film Academy

New York University - NYU

Ohio Wesleyan University

Pace University

Pennsylvania State University

Santa Monica College

Santiago Canyon College

Simmons University

Southern Oregon University

Stanford University

Suffolk University Boston

The American Musical and Dramatic Academy

UCONN University of Connecticut

University of California, Berkeley

University of California, Los Angeles 

University of California, San Diego 

University of East Oregon

University of Michigan

University of Rochester

University of South Florida

University of Southern California USC

University of Wisconsin

University of Wisconsin-Madison

Webster University - USA

Yale University

Berkley college Manhattan

Green River College

Edmonds College

456.PNG
234.PNG

Zašto studirati u USA?
 

 • Sjedinjene Američke Države imaju jedne od najboljih univerziteta na svetu

 • Pedeset procenata svetskih top 50 univerziteta smešteni su u SAD: Columbia University; Johns Hopkins University; Michigan State University; Washington State University; Northeastern University

 • Univerziteti i koledži nude širok raspon stepena i kurseva u svim akademskim poljima obrazovanja

 • Na osnovnim studijama, studenti mogu da biraju različite kurseve pre nego što se konačno odluče za glavni predmet na kraju druge godine

 • SAD se ponose svojom tehnološkom naprednošću i osigurale su da sve oblasti obrazovnog spektra budu odlično opremljene najnovijom tehnologijom

 • Studiranje u SAD daje ti mogućnosti da se upoznaš sa drugim kulturama i da naučiš o njima, kao i da podeliš svoje običaje sa svojim međunarodnim prijateljima
   

Većina američkih univerziteta obezbeđuje kvalitetnu pomoć i podršku svim svojim studentima bilo da se radi o pronalasku smeštaja, statusu vize, mogućnostima zaposlenja itd.
 

Taxes_Icon.png
Scholar_Icon.png

Troškovi:

I školarina i troškovi života znatno variraju u zavisnosti od univerziteta/koledža, obrazovanja i gradova. Školarina je obično između 5.000 i 50.000 dolara godišnje. Troškovi za hranu i život obično su između 8.000 i 12.000 dolara godišnje. Pored novca za školarinu, biće vam potreban novac i za prevoz, udžbenike i lične troškove.

Preporučujemo vam da napravite ličnu kalkulaciju svih troškova kako biste bili sigurni da imate dovoljan budžet pre nego što doputujete u SAD, i da unapred krenete sa istraživanjem izvora finansijske pomoći.

Vrste visokog obrazovanja u SAD
 

 • Državni koledž ili univerzitet

Državnu školu finansira i vodi državna ili lokalna vlada. Svaka od 50 američkih država vodi najmanje jedan državni univerzitet i najverovatnije nekoliko državnih koledža.
 

 • Koledž lokalne zajednice

Koledži lokalnih zajednica jesu dvogodišnji koledži koji obezbeđuju diplome prvog stepena, tzv. 'associate's degrees', kao i sertifikate. Postoji mnogo vrsta diploma prvog stepena, ali najbitnji faktor razlikovanja jeste to jesu li one prenosive ili ne. Obično postoje dve smernice: jedna je akademski transfer, a druga je priprema studenata za radnu snagu. Univerzitetski prenosive diplome obično su diplome 'associate of arts' ili 'associate of science'. Diplome koje su najčešće neprenosive jesu 'the associate of applied science' i potvrde o završetku koledža.

Uopšteno, koledži lokalnih zajednica mnogo su pristupačniji nego univerziteti. Prosečna školarina iznosi polovinu one za državni univerzitet. To je delimično zato što su su koledži lokalnih zajednica ogoljeni, bez velike infrastrukture kampusa i bez dodatnih vannastavnih programa koji samo povećavaju opšte troškove na velikim univerzitetima.
 

 • Tehnološki institut

Tehnološki institut je škola koja obezbeđuje najmanje četri godine studija nauke i tehnologije. Neki instituti imaju master programe, dok drugi nude skraćene kurseve.
 

 • Privatni univerzitet

Ovi univerziteti su privatna svojina, nasuprot onima koje vodi vlada. Školarina je obično veća nego na državnim univerzitetima. Privatni univerziteti su obično manji od onih državnih.
 

Stipendije:

Mnogi studenti mogu da se prijave za stipendije, koje moraju da se zarade što svojim akademskim zaslugama, atletskim talentima ili građanskim zalaganjem. Neke stipendije su dostupne međunarodnim studentima kao pomoć za pokrivanje troškova studiranja u inostranstvu.

Postoje mnogobrojne stipendije i programi sa fondovima koji pokrivaju školarine u Sjedinjenim Američkim Državama:

 • Fulbright Foreign Student Program: omogućava studentima diplomcima, mladim profesionalcima i umetnicima iz inostranstva da studiraju i sprovode istraživanja

 • Hubert H. Humphrey Fellowship Program: obezbeđuje deset meseci akademskih studija bez diplome i odgovarajuće profesionalno iskustvo

 • The Tortuga Study Abroad Scholarship: dodeljuje se dvaput godišnje posvećenim studentima koji žele da studiraju u inostranstvu

 • Aga Khan Foundation International Scholarship Program: za izuzetne studente master studija iz odabranih zemalja u razvoju koji nemaju sredstva za finansiranje svojih studija

Studenti takođe mogu da se prijave za stipendije i subvencije direktno na odabranom univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Studentski smeštaj u SAD

Postoje tri mogućnosti za smeštaj studenata u SAD:

 • Smeštaj na kampusu: Živite u kampusu koledža u studentskoj sobi ili studentskom stanu. Ovaj smeštaj je nešto skuplji, ali ovako vrlo brzo upoznajete mnogo drugih studenata.

 • Smeštaj van kampusa: Iznajmljujete privatni/deljeni stan van kampusa, obično za cenu nižu nego ona za život na kampusu.

 • Smeštaj u porodici: Ovaj alternativni tip smeštaja nudi samo nekoliko univerziteta. Skuplji je nego život van kampusa, ali daje vam dodatnu podršku porodice i vrlo brzo vas ukorenjuje u američku kulturu.

 

5 ČESTO POSTAVLJANIH PITANJA O SAD

1. Kada je rok za prijavu?

Postoje dva kruga prijave - rana (Early decision) i standardna (Regular decision). Rana prijava je do 1. novembra i tipična je za neke univerzitete Ivy League. Rok za standardnu ​​prijavu određuje svaki univerzitet i traje od januara do maja

 

2. Da li postoje stipendije?

Kandidati mogu dobiti sredstva za svoje studije u Sjedinjenim Državama direktno od univerziteta ili od države.

Pune stipendije se dodeljuju izuzetnim kandidatima sa međunarodnim dostignućima u nauci ili sportu.

 

3. Šta je društveni koledž (community college)?

Koledž zajednice je dvogodišnja obrazovna institucija koja nudi mogućnost studiranja prve dve godine diplome po pristupačnijoj ceni. Na kraju druge godine, student dobija diplomu poznatu kao specijalistički stepen.

Prednost javnog koledža je u tome što studenti mogu da uštede novac tako što će pohađati koledž dve godine, a zatim se prebaciti na četvorogodišnji univerzitet da steknu i univerzitetsku diplomu.

 

4. Da li je SAT ispit obavezan za SAD?

Standardni zahtev za vrhunske američke univerzitete je da kandidati polože SAT ispit i da ga polože prilikom prijave. Ove godine, zbog pandemije, u većini njih ukinut je uslov za polaganje obaveznog ispita.

 

5. Da li je motivaciono pismo drugačijeg formata?

Kandidati za američke univerzitete imaju mogućnost da izaberu da pišu na određenu temu ili da predstave svoja dostignuća, kvalitete i motivaciju za prijavu na željenu instituciju.

Imate li još pitanja? Tražite informacije o studijama u Americi?