Vaš san da studirate u Americi počinje ovde!

Study in USA Virtual day
18. novembar, od 14 do 17 časova, online

US Flag

Virtuelni događaj “Studiranje u Americi ” je jedinstvena prilika da saznate više o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Državama i razgovarate sa predstavnicima američkih institucija, koji će Vam pružiti više informacija o programima koje nude, uslovima upisa i procesu prijavljivanja. Na događaju ćete takođe moći da kontaktirate Integral savetnike i prisustvujete info sesijama kako biste saznali više o koracima za studiranje u Americi.

AMERIKA KAO OBRAZOVNA DESTINACIJA
Zašto i kako studirati u Americi? 

Poznate kao zemlja neograničenih mogućnosti, Sjedinjene Države su omiljena obrazovna destinacija za više od milion međunarodnih studenata. Akademski sistem nudi prvoklasnu obuku, međunarodno priznate diplome, slobodu i fleksibilnost u izboru specijalizacije, nastavnog plana i programa. Osim sedam od deset najboljih svetskih univerziteta, u Americi se nalaze i globalne tehnološke kompanije poput Google-a, Apple-a, Amazona, Tesle, akceleratori inovacija i procesa učenja. Sjedinjene Države imaju mnogo toga da ponude svakom sanjaru, preduzetniku, umetniku, putniku, od velikih gradova, muzike i bioskopa, do neverovatne prirode, internacionalne kuhinje i još mnogo toga.

SRB_LPC(Study-In-USA)_1740x380px.png

UPOZNAJTE IZLAGAČE
Virtuelni događaj “Studiranje u Americi ”  - 18. novembar,
od 14 do 17 časova, online

Arizona_State_UNI.png
SU_Boston.png
Pace.png
USF.png
NYFA.png
Simmons.png
CAL_EastBay.png
Connectictu.png
University of Wisconsin–Madison.png
1280px-University_of_Oregon_logo.svg.png
University of Rochester..png

Arizona State University

Državni univerzitet Arizona (Arizona State University - ASU) je jedan od najmodernijih univerziteta u Sjedinjenim Državama, koji je vodeći u inovacijama, ispred MIT-a i Stanforda. ASU ima pet zasebnih kampusa, od kojih četiri u urbanom delu glavnog grada Finiksa, a koji se nalazi u zapadnoj Arizoni u blizini državne granice sa Kalifornijom. Univerzitet je u prvih 10 među diplomcima koji su započeli karijeru u kompanijama iz Silicijumske doline. ASU programi su među najboljima u zemlji - njih 30 je u prvih 10 na rang-listi SAD (News & World Report), a 49 oblasti su među 25 najboljih. Predavači na univerzitetu uključuju nobelovce, dobitnike Pulicerove nagrade i Fulbrajtove učesnike. Pored toga, ASU nudi više od 1.000 klubova, od kojih je 140 namenjeno međunarodnim studentima.

Stipendije

Državni univerzitet Arizona (ASU) nudi finansiranje do 50% popusta na školarinu za dodiplomske programe, kao i do 15% za master diplome koje nudi univerzitet. Visina stipendije utvrđuje se nakon individualne procene akademskih dostignuća svakog kandidata i dodeljuje se automatski nakon odobrenja.

 

​Pace university

Osnovan 1906. godine, Univerzitet Pejs (Pace University) je vodeći privatni američki univerzitet sa više od 13.000 studenata upisanih na više od 150 diplomskih, master i doktorskih programa. Sa kampusom u srcu Volstrita i još jednim u prelepom Vestčesteru, ova institucija okuplja šest škola i koledža koji nude prvoklasnu obuku u poslovanju, zdravstvu, računarstvu, obrazovanju, nauci i još mnogo toga. Univerzitet Pejs nudi jedan od najvećih programa stažiranja među koledžima u Njujorku sa više od 1.000 partnerskih kompanija. Univerzitetski centar za karijeru uspešno razvija svoj jedinstveni program “International Student Professional Readiness Education” (INSPIRE), koji priprema studente za tržište rada.

Stipendije

Univerzitet Pejs nudi atraktivne mogućnosti finansiranja školarine, a studenti dodiplomskih studija mogu dobiti stipendiju do 29.500 dolara u obliku rabata za školarinu. U zavisnosti od oblasti mastera i uspeha na osnovnim (dodiplomskim) studijama, kandidati za ove programe mogu dobiti između 1.500 i 6.000 dolara u vidu stipendije za školarinu.

Simmons University

Univerzitet Simmons (Simmons University) je prestižni privatni univerzitet koji se nalazi u Bostonu, jednom od najboljih studentskih gradova u Sjedinjenim Državama. Grad privlači preko 250.000 studenata iz celog sveta, što ga čini jednim od najuzbudljivijih mesta na kojima možete provesti svoje studentske godine. Univerzitet Simmons nudi oko 60 dodiplomskih programa, uključujući 13 ubrzanih programa iz javnih politika, komunikacija i inženjeringa. Institucija nudi širok spektar mogućnosti za stipendiranje do 50% školarine, razmenu studenata i stažiranje.

Univerzitet Simons radi sa elitnim Univerzitetom Kolumbija, a studenti inženjerskih programa mogu diplomirati sa diplomama obe institucije.

 

University of Connecticut

Osnovan 1881. godine, Univerzitet Konektikata (University of Connecticut - UCONN) je među 25 najboljih državnih univerziteta u Sjedinjenim Državama i spada u kategoriju najboljih istraživačkih akademskih institucija u zemlji. Njenih više od 80 centara i instituta dobijaju 286 miliona dolara godišnje za istraživanja. Više od 32.000 učenika bira između 115+ smerova i 4000+ kurseva u devet škola i fakulteta koji su deo UCONN-a.

Glavni kampus se nalazi u Storsu (Storrs), koji se nalazi u srcu prelepe oblasti Nove Engleske, na pola puta između kosmopolitskog Bostona i Njujorka. Četiri regionalna kampusa imaju moderne objekte i zajedno čine dinamičnu i multikulturalnu akademsku zajednicu sa preko 3.200 međunarodnih studenata iz skoro 90 zemalja.

Pored toga, univerzitet se ponosi svojim 21 atletskim timom koji se takmiči u prvoj diviziji i koji je osvojio 23 nacionalna prvenstva. U isto vreme, studenti se mogu pridružiti više od 700 klubova i organizacija i 25 međunarodnih grupa. Kandidati za dodiplomske programe imaju priliku da dobiju sredstva u obliku stipendije od 5.000, 10.000 ili 15.000 dolara. Kriterijumi za ocenjivanje zasnovani su na holističkom pristupu i uključuju uspeh, rezultate ispita, talenat i kvalitete kandidata.

California State University - East Bay 

Državni univerzitet Kalifornije (California State University), Istočni zaliv (East Bay) – CSUEB, nalazi se u prelepoj i kulturno raznolikoj oblasti zaliva San Franciska, gde studenti imaju mogućnost da se profesionalno razvijaju i ostvare karijeru u Silicijumskoj dolini i severnoj Kaliforniji. Univerzitet je deo sistema Kalifornijskog državnog univerziteta sa 23 kampusa, najvećeg i među pristupačnijim sistemima javnih univerziteta u SAD. CSUEB je nacionalno priznat kao jedan od najraznovrsnijih univerziteta u SAD, sa međunarodnim studentima iz preko 60 zemalja. Univerzitet nudi diplome osnovnih studija u 49 oblasti i postdiplomske u 30 oblasti. Pored studijskih programa, “Program američkog jezika” nudi intenzivno učenje engleskog jezika kao pripremu za univerzitetske studije. Veliki izbor sertifikata i programa — uključujući uslovni prijem za studente, program pred-poslovne analitike, diplomu međunarodnog poslovanja — nudi odlične mogućnosti za profesionalno i akademsko napredovanje.

Suffolk University, Boston

Kao jedan od 200 najboljih nacionalnih univerziteta, Univerzitet Safolk (Suffolk University) studentima pruža istaknuto obrazovanje u istorijskom metropolitenskom gradu Nove Engleske, pored finansijskog okruga Bostona, gde su elitno visoko obrazovanje i vrhunske korporacije na samom vrhu.

Univerzitet Safolk je privatni, istraživački univerzitet u Bostonu, Masačusets. Smešten na čuvenom Bikon Hilu, urbani kampus ugošćuje 7.288 studenata iz preko 100 zemalja. Osnovana 1906. godine, Safolksova misija je da „stvori priliku za sve”.

Sa najbolje rangiranim poslovnim i pravnim programima, Safolk je vodeći univerzitet u različitim oblastima. Odnos studenata 13:1 za studente osnovnih studija omogućava profesorima da budu mentori svakom pojedinačnom studentu. Safolkov fakultet prati model nastavnik-naučnik, stvarajući nastavni plan i program fokusiran na istraživanje i iskustveno učenje.

The University of South Florida (USF)

Univerzitet Južne Floride (The University of South Florida - USF) nudi istaknute fakultete, vrhunske akademike, interdisciplinarna istraživanja svetske klase, raznoliko studentsko telo, atletiku na koledžu i toplo, sunčano vreme tokom cele godine.

Glavni univerzitetski kampus nalazi se u Tampi, prelepom gradu na zapadnoj obali Floride koji ima 56 kilometara plaža i mnoštvo mogućnosti za umetnost, zabavu, sport i rekreaciju na otvorenom.

Studenti mogu da biraju između više od 180 opcija dodiplomskih i postdiplomskih studija na 14 akademskih koledža USF, uključujući nacionalno priznate i visoko rangirane programe iz marketinga, menadžmenta, preduzetništva, računarskih nauka, inženjerstva i javnog zdravlja.

 

Kings Education - programi ka američkim medicinskim univerzitetima, garantovan ulazak na 100 najboljih američkih univerziteta, garantovan direktan transfer do diplomiranja sa najbolje rangiranog univerziteta u SAD.

NEW: GO: Medicine -  omogućava studentima da započnu studije na Fišer koledžu (Fisher College) u Bostonu pre prelaska na Univerzitet St George u Grenadi radi sticanja medicinske diplome! Može se izabrati ili put za doktora medicine ili put za doktora veterinarske medicine.

Partnerski američki univerziteti: ( pathway programs)

 • California State University Fullerton

 • Southern Oregon University

 • University of Wisconsin

 • Fisher College, Boston

 • College of Mount Saint Vincent, New York

GO Programms:

Garantovani transfer na preko 100 najbolje rangiranih univerziteta:

 • GO: Rochester - University of Rochester

 • GO: Madison / GO Wisconsin - University of Wisconsin–Madison

 • GO: Fisher – Fisher College, Boston

 • GO: Oregon - University of Oregon

 • GO: Medicine - omogućava studentima da započnu studije na Fišer koledžu (Fisher College) u Bostonu pre prelaska na Univerzitet St George u Grenadi radi sticanja medicinske diplome! Može se izabrati ili put za doktora medicine ili put za doktora veterinarske medicine.

Top 100 prijema:

 • Johns Hopkins University (ranked #9)

 • Vanderbilt University (#14)

 • Rice University (#16)

 • Cornell University (#18)

 • UCLA (#20)

 • Emory University (#21)

 • UC Berkeley (#22)

 • Georgetown University (#23)

 • University of Southern California (#24)

 • University of Michigan-Ann Arbor (#24)

 • University of Virginia (#26)

 • Wake Forest University (#28)

The New York Film Academy

Njujorška filmska akademija (The New York Film Academy) smatra se najboljom filmskom školom na svetu od strane mnogih današnjih vrhunskih filmskih stvaralaca, sa kampusima u Njujorku, Los Anđelesu i Saut Biču. Akademija nudi studije iz oblasti filmskog stvaralaštva, glume, scenarija, produkcije, fotografije, animacije, dizajna igara i grafičkog dizajna, kao i master studije iz dokumentarnog filma, kinematografije, 3D animacije.

Kampus u Njujorku se nalazi u Bateri Parku (Battery Park), direktno preko puta Kipa slobode i nekoliko minuta udaljen od modernog naselja “TriBeCa”. Lokacija postavlja studente direktno u centar živahne filmske i televizijske industrije Njujorka, sa lakim pristupom Brodveju. Kampus u Los Anđelesu se nalazi pored studija “Warner Bros.” u samom centru američke industrije zabave.

Steven Spielberg, Martin Scorsese, Bruce Springsteen, Al Pacino, Robert Downey Jr., Jamie Foxx i Jodie Foster su među mnogim ličnostima u filmskoj industriji koje su poslale članove svojih porodica da studiraju na Filmskoj akademiji u Njujorku. Njujorška filmska akademija ima čast da mnogi od najboljih u industriji prenesu svoje znanje studentima filmskih škola kao gostujući govornici, uključujući Kim Cattrall, Seth Rogen, Kevin James, Glenn Close, Bryan Cranston, Rachel Maddow, Jamie Lee Curtis, J. K. Simmons, Mira Nair, Russell Hornsby, William Wegman, i mnogi drugi.

ČINJENICE O SAD!

1. Obrazovanje

Sa jednim od najboljih obrazovnih sistema na svetu, Sjedinjene Države su dom za više od 5.000 društvenih koledža i univerziteta. Obuka u takozvanim društvenim koledžima traje dve godine, a nakon diplomiranja moguć je prelazak u poslednje dve godine osnovnih studija na univerzitet. Među prednostima koledža su pristupačnije naknade, mali razredi, lična pažnja i fleksibilnost pri upisu. Pored toga, sve visokoškolske ustanove u Sjedinjenim Državama nude jedinstvenu priliku da izaberete smer u kasnijoj fazi studija, kao i slobodu kombinovanja predmeta iz različitih oblasti.

 

2. Školarine i finansiranje

Naknade na državnim koledžima počinju od 15.000 dolara. Školarina za akademsku godinu u proseku iznosi 27.000 dolara, a idu i do 56.700 dolara za univerzitetima “Ivy League”. Kandidatima za prestižne master studije u Sjedinjenim Državama savetuje se da predvide između 60.000 i 80.000 dolara. Studenti imaju priliku da se prijave za stipendije zasnovane na izvrsnosti, visokim postignućima, takmičarskom principu, kao i sportske stipendije za izuzetne sportiste.

 

3. Život i smeštaj

Dragocena pogodnost je što je smeštaj u kampusu zagarantovan za međunarodne studente, a često je uključena i hrana. Prosečan iznos za pokrivanje ovih troškova je 11.000 dolara. Pored toga, lični troškovi, prevoz, materijal za učenje itd. zahtevaju 4.000-6.000 dolara, u zavisnosti od lokacije škole.

 

4. Studentska viza

Američka studentska viza je potrebna za svakog primljenog univerzitetskog kandidata. Preporučljivo je da se za nju prijavite najmanje 2 meseca pre početka školske godine. Važno je dostaviti dokument o dostupnosti dovoljnih finansijskih sredstava za pokriće taksi i životnih troškova za prvu godinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

5 ČESTO POSTAVLJANIH PITANJA O SAD

1. Kada je rok za prijavu?

Postoje dva kruga prijave - rana (Early decision) i standardna (Regular decision). Rana prijava je do 1. novembra i tipična je za neke univerzitete Ivy League. Rok za standardnu ​​prijavu određuje svaki univerzitet i traje od januara do maja

 

2. Da li postoje stipendije?

Kandidati mogu dobiti sredstva za svoje studije u Sjedinjenim Državama direktno od univerziteta ili od države.

Pune stipendije se dodeljuju izuzetnim kandidatima sa međunarodnim dostignućima u nauci ili sportu.

 

3. Šta je društveni koledž (community college)?

Koledž zajednice je dvogodišnja obrazovna institucija koja nudi mogućnost studiranja prve dve godine diplome po pristupačnijoj ceni. Na kraju druge godine, student dobija diplomu poznatu kao specijalistički stepen.

Prednost javnog koledža je u tome što studenti mogu da uštede novac tako što će pohađati koledž dve godine, a zatim se prebaciti na četvorogodišnji univerzitet da steknu i univerzitetsku diplomu.

 

4. Da li je SAT ispit obavezan za SAD?

Standardni zahtev za vrhunske američke univerzitete je da kandidati polože SAT ispit i da ga polože prilikom prijave. Ove godine, zbog pandemije, u većini njih ukinut je uslov za polaganje obaveznog ispita.

 

5. Da li je motivaciono pismo drugačijeg formata?

Kandidati za američke univerzitete imaju mogućnost da izaberu da pišu na određenu temu ili da predstave svoja dostignuća, kvalitete i motivaciju za prijavu na željenu instituciju.

Imate li još pitanja? Tražite informacije o studijama u Americi? Postavite svoja pitanja i komunicirajte sa predstavnicima američkih univerziteta u realnom vremenu preko četa, audio ili video poziva.

SRB_LPC(Study-In-USA)_1740x380px.png