Studiraj besplatno u Sloveniji!

 

Slovenački univerziteti nastavljaju sa primanjem prijava za školsku 2021/22.

Docs_Icon.png

Zašto studirati u Sloveniji?

1. Besplatne studije - Potpuno besplatne studije na svim državnim fakultetima i višim školama u Sloveniji. Ovo važi i za sve građane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, kao i za građane EU.

 

2. Bez prijemnih izpita - Nije potrebno polagati prijemne ispite (po pravilu, polaganje prijemnih ispita je neophodno samo prilikom upisa na umetničke fakultete). Prijem na univerzitet ili fakultet u Sloveniji za maturante odvija se na osnovu ocena iz 3. i 4. godine i rezultata na maturi.

3. Studentski rad - Student dobija pravo na studentski rad, što predstavlja mnogima prvo radno iskustvo u EU, također i priliku da zarade za veliki dio svojih životnih troškova. U ponudi su različiti studentski poslovi od malih (konobarjenje) do posla u struci. Ne zaboravimo da bez obzira kojim studentskim poslom se bavite u Sloveniji, dobijate najmanje 5,89 € na sat!

4. Subvencije za ishranu - Slovenija subvencionira ishranu svim studentima. Studenti dobijaju subvenciju u iznosu 2,69 € koju mogu izkoristiti u restoranima, menzama itd. Subvencija niža troškove ishrane, na primer za pun ručak student plačuje samo oko 3 € (puna cena 6 €).

5. Subvencije za prevoz i drugi popusti - Pored hrane, student u Sloveniji ima pravo i na subvencije za mesečne, polugodišnje i godišnje karte za gradski i međugradski prevoz, a moramo spomenuti i sve ostale popuste koji se mogu dobiti uz predočenje studentske kartice: od ulaznica za prirodne i kulturne atrakcije do ulaznica za teretanu itd.

6. Razmene studenata - Slovenija takođe može biti odskočna daska za razmene studenata u bilo kojoj evropskoj zemlji koja je uključena u bilo koji od programa mobilnosti studenata, kao npr Erasmus+.

 

6. Priznata diploma u EU i SAD - Diploma stečena u Sloveniji priznata je u EU i skoro svim ostalim državama na svetu. Studenti koji završe studije u Sloveniji imaće veće šanse za idealno zaposlenje u svojim zemljama, ali i bolji plasman na svetskom tržištu rada ako se odluče da krenu dalje.

7. Slovenački nije obavezno znati - Pri upisu na slovenačke obrazovne ustanove po pravilu nije potreban ispit iz jezika. Međutim, postoje izuzeci. Posebno će od vas biti zatražen sertifikat kojim se potvrđuje znanje slovenačkog jezika na nivou B2 za upis na glumu, novinarstvo, medicinu, farmaciju, zdravstvene nauke i odeđene pedagoške programe.

8. Bezbedna država - Pri izboru zemlje za studiranje važan faktor predstavlja i bezbednost. Po Globalnom indeksu miroljubivosti, koji izrađuje međunarodna grupa eksperata, Slovenija je 2021. godine zauzela 5. mesto na svetu.

Taxes_Icon.png
Scholar_Icon.png

Životni troškovi

Stranom studentu, u proseku za život u Sloveniji je potrebno 500 evra mesečno, računajući troškove za stan, hranu, prevoz, odmor i razonodu.

Stipendije

 

Jedini zvanični konkurs za strane studente u Sloveniji nađete tu: https://www.srips-rs.si/sl/stipendije/stipendije-ad-futura/za-izobrazevanje-tujcev-v-sloveniji 

Troskovi_jivota_slkoveniji.JPG
Visa_Icon.png

Da li mi je potrebna viza za studije u Sloveniji?

Za studije u Sloveniji ne treba vam viza, na osnovu upisa na studije potrebno je srediti boravisnu dozvolu na osnovu studija. Boravisna dozvola dobija se za vreme akademske godine, kasnije se to produži.

Univerziteti u Sloveniji

  • Univerzitet u Ljubljani

  • Univerzitet u Mariboru

  • Univerzitet u Novi Gorici

  • Nova Univerza

  • Univerzitet Primorska

  • Univerzitet Novo Mesto

Docs_Icon.png

Studiranje u Sloveniji - Prijava

Preko IntegralEdu možete se prijaviti na studije u Sloveniji. Od nas možete dobiti spisak dokumenata, objašnjenu proceduru, slanje prijave, pomoć oko upisa, vize i smeštaja. Prijava se radi od marta do avgusta, u trenutku kada imate diplomu srednje škole, odnosno diplomu osnovnih studija ako se prijavljujete na Master. Ako želite da studirate u Sloveniji slobodno nas kontaktirajte na info@integraledu.rs ili (381) 60 062 28 92.